 |
Forum o Dumie i Uprzedzeniu www.dumaiuprzedzenie.fora.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madeleine
Administrator
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/4 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 23:47, 11 Gru 2008 Temat postu: DZIEŃ 5: Duma i Uprzedzenie KULINARNIE |
|
|
PRZEPSY KULINARNE
Pod koniec życia Jane Austen mieszkała z krewną ze strony ojca, Marthą Lloyd. Martha, jak wiele kobiet jej czasów, całe życie prowadziła zeszyt przepisów kulinarnych; zapisywała je w kajecie oprawionym w biały welur. Zbiór ten zachował się do naszych czasów i można go oglądać w domu-muzeum Jane Austen.
Jesienna Zupa Jarzynowa p. Bennet (50 razy lepsza niż zupa p.Lucas)
Szczyt marzeń p.Bennet. Dwie córki wydane za mąż i zupa 50 razy lepsza niż zupa u p.Lucas – taka, która bardzo smakuje jej zięciowi panu Darcyemu
Oto przepis (po angielsku niestety, przepraszam) z ksiązki Marthy Lloyd, wzorowany na książkowej zupie!
Take four cabbage lettuces, and endive, sorrel, spinach, cherville, chives, onions, parsley, beet leaves, cucumber sliced, peas and asparagus; let all these herbs be cut fine and no stalks be put in. Then put a quart of a pound of butter in a stewpan, shake over your herbs when they are in the butter a small teaspoonful of flour and let them stew sometime then pour in a quart of boiling water adn let it stew on till near dinner time, then add the yolks of three eggs in a teacup of cream. Broth is better than so much water if you have it. If you have not all the vegetables above mentioned it will be very good with what you have or a little Seville orange juice if you like.
Salt and Peper to Taste.
I jeszcze przepisy pochodzące ze wspomnianej książki:
Grochówka Jane Austen
W jednym garnku należy ugotować do miękkości ok. 15 dag żółtego grochu suchego. Po ugotowaniu trzeba go przetrzeć przez sito, zachowując wodę z gotowania;
W drugim garnku należy roztopić nieco masła, dodać pokrojoną w cienkie krążki cebulę, świeży zielony ogórek pokrojony w kawałki, pół małej główki kapusty pekińskiej poszatkowanej (lub sałaty rzymskiej), pół szklanki młodego zielonego groszku. Dodać zieloną pietruszkę, nieco mięty, sól, pieprz, majeranek, szczyptę papryki. Podlać nieco wodą i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Nie trwa to długo, jakieś 20 minut.
Następnie połączyć ze sobą zawartość obu garnków, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Angielski tost Jane Austen
Weź kwartę świeżych grzybów, oczyść je bardzo dokładnie, największe przetnij na pół, włóż do rondla z czterema łyżkami wody, kwiatem muszkatołowym, kawałkiem skórki cytrynowej; garnek przykryj i duś łagodnie przez pół godziny, ubij żółtka z dwóch jaj z ćwiercią kwarty śmietanki i niewielką ilością utartej gałki muszkatołowej, wyjmij kwiat muszkatołowy i skórkę cytryny, a wlej żółtka ze śmietaną, zaczem mieszając zawsze w jednym kierunku czekaj, aż zgęstnieje, dopraw solą wedle upodobania; wciśnij nieco soku z cytryny, posmaruj masłem skórkę bułki i przypiecz na brązowo; połóż bułkę na talerzu, a grzyby na wierzch.
Smacznego!
[link widoczny dla zalogowanych]
Oraz...
KILKA TAPETEK (starałam się wybrac najmniej popularne):
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
podobna
5 tys. funtów rocznie
Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/4
|
Wysłany: Pią 17:18, 12 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Głodna się zrobiła
Super, może jak kiedyś nauczę się gotować, to tutaj wrócę
Wszystkie tapetki fajne, ale ja nie mogę mieć u siebie na pulpicie
Idę jeść
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez podobna dnia Pią 17:19, 12 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kala
5 tys. funtów rocznie
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/4 Skąd: z Lublina
|
Wysłany: Sob 22:13, 13 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Ależ się uśmiałam z tej "Grochówki Jane Austen". To taka romantyczna nazwa dla zupy.
Też nauczę się kiedyś gotować!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Miss Yvonne
5 tys. funtów rocznie
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/4
|
Wysłany: Nie 0:22, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Zapytam się mamy, czy nie zechciałaby spróbować gotowania grochówki Jane Austen, przy okazji ucząc mnie tego .
A tapety bardzo ładne, właśnie poszukiwałam jakiejś odpowiedniej na pulpit i wybrałam tą drugą .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|